Kako se razvila tolerancija laktoze u Europi?

Mnogi ljudi piju mlijeko bez ikakvih poteškoća, no to ne treba uzimati zdravo za gotovo. Neugodni bolovi u trbuhu nakon što se popije mlijeko, mogu biti posljedica manjka enzima laktaze. Nedostatak ovog enzima otežava razgradnju mliječnog šećera laktoze. Nova švedska studija objavljenja u časopisu Molecular Biology and Evolution tumači kako je priroda doskočila ovom poremećaju u Europljana.

Što kažu teorije o (in)toleranciji laktoze?

Stručnjaci su utvrdili kako se tolerancija na laktozu razvila u naših predaka koji su se bavili stočarstvom u Europi. Tvrde kako je nedostatak mliječnih proizvoda u prehrani rezultirao izostankom stvaranja enzima laktaze u crijevima potrebnog za razgradnju mliječnog šećera. No, zašto je mogućnost probave laktoze bila nužna za naše pretke?
Švedski  autori progovorili su o dvije različite teorije povezane uz razvoj tolerancije na laktozu u Europi.
Prva teorija temeljila se na hipotezi kako je normalna probava laktoze razvijena radi spriječavanja deficita kalcija, važnog nutrijenta mlijeka. Kada govorimo o ovoj namirnici, potrebno je spomenuti i vitamin D, važan za adekvatnu apsorpciju kalcija. Ovaj vitamin se ujedno sintetizira u koži tijekom izlaganju suncu. Sinergijskim djelovanjem ovih nutrijenata osigurava se adekvatna čvrstoća kostiju i normalno funkcioniranje tijela.

Analizom arheoloških nalaza drevnih poljoprivrednika sjeverne Europe, čija je izloženost suncu bila oskudna i prehrana temeljena pretežito na žitaricama, mlijeko je sigurno bilo doživljeno kao super-namirnica koja može zadovoljiti većinu njihovih potreba. Kontinuiranom izloženošću ovoj namirnici došlo je do razvoja sposobnosti razgradnje laktoze, smatraju znanstvenici. Međutim, kada su uzeti u obzir rezultati analize DNK kostiju drevnih iberijskih stočara, često izloženim suncu, pokazalo se, suprotno očekivanom, da su i oni razvili toleranciju na laktozu iako nisu pili mlijeko.  

Uzimajući sve u obzir, logički zaključak je bio kako ova teorija ne može u potpunosti objasniti zašto je razvijena tolerancija na laktozu u Europljana različitih podneblja.

Daljnjim istraživanjem znanstvenici su ustvrdili kako potencijalno objašnjenje leži u prirodnoj selekciji. Putem kompjuterskih simulacija uočeno je kako je upravo ona zaslužna za visoku razinu učestalosti tolerancije na laktozu.

Švedski znanstvenici predlažu drugu teoriju

Nova teorija temelji se na hipotezi kako je većina europskih predaka u drevnim vremenima patila od intolerancije laktoze te da su prilikom razdoblja slabih uroda i gladi bili primorani konzumirati i proizvode bogate laktozom. Posljedica toga bili su tipični simptomi ovog poremećaja poput nadutosti, grčeva i proljeva. Autori studije zaključili su kako se, najvjerojatnije, snažna prirodna selekcija tijekom razdoblja gladi pobrinula da prežive oni koji su razvili toleranciju na laktozu.

Sverrisdóttir O., Timpson A., Toombs J, Lecoeur C., Froguel F., Carretero JM, Arsuaga Ferreras JL., GötherströM L.,Thomas MG., (2014) Direct estimates of natural selection in Iberia indicate calcium absorption was not the only driver of lactase persistence in Europe. Mol Bio.Evol. 31(4):1056.

http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2014/01/20/molbev.msu049

http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9326

http://esciencenews.com/articles/2014/01/22/calcium.absorption.not.cause.evolution.milk.digestion.europeans